Virtuális autóápolás a teaházban

Én nagy teás vagyok, szoktam is teaházakban járni a barátnőimmel. Nincs is jobb helyszín egy kiadós beszélgetéshez; minden aktuális hírt és történést megbeszélünk egy-egy csésze zamatos tea fölött. Minden alkalommal más ízt próbálok ki, de még így rengeteg teából tudok választani, amikor rendelésre kerül a sor. Kedvenceim a különböző ízesítésű zöldteák, de a kicsit különlegesebb fehér teát is szeretem. Gyümölcsteát bármikor szívesen iszom, a feketeteával viszont vigyázni szoktam a koffeintartalma miatt.

Szokatlan alkalom – a barátom is jött teázni

Legutolsó alakommal kivételesen nem a barátnőimmel voltam teaházban, hanem a barátommal. Bizony, nagy nehezen rávettem, hogy eljöjjön velem. Tudni kell a barátomról, hogy ő inkább sört iszik, vagy üdítőt, de teát szinte soha. Elmondása szerint nem szereti az ízét egyik teának sem, de én inkább arra tippelek, hogy lusta megcsinálni magának. Mindegy is, eljött velem a teaházba, de csak mert az öcsémmel és a barátnőjével ott találkoztunk, így nem nagyon volt más választása.

Férfiak egymás között

A boldog viszontlátás után én szinte azonnal izgalmas beszélgetésbe merültem az öcsém barátnőjével az összeköltözésükkel kapcsolatban, nem győztem faggatni. Amikor tartottunk egy levegővételnyi szünetet, belehallgattam a két fiú beszélgetésébe is, és mosolyogva vettem tudomásul, hogy az autóápolás témakört járják körül. Ekkor még nem is sejtettem, hogy az egész hátralévő napom, de még a közelgő hétvége is az autóápolás jegyében fog telni. Annyira azért nem folytam bele a beszélgetésbe, hogy tisztában legyek vele, mi mindent beszéltek meg egymással a fiúk, de hazafelé felvilágosított a barátom, nehogy lemaradjak. Nem mintha lenne jogosítványom vagy autóm, netán érdekelne az autóápolás.

Minden is szóba került az autóápolás kapcsán, én csak pislogtam

Azt nem tudom, hogy jött nekik ez a téma, lehet, hogy a tavasz beköszöntével késztetést éreznek a férfiak, hogy csináljanak egy alaposabb karbantartást-ápolást. De ez is lehet, hogy csak megjegyezte az egyikük, hogy ideje lenne lemosatni a kocsit és így indult az egész beszélgetés. Az mindenesetre biztos, hogy szóba kerültek a lánckenő spray-k, a szélvédőmosó folyadékok, a klímatisztítás, a műszerfal ápolása, a polírozás, az autówaxok, és a kárpittisztítás. Ja igen, és a bőrápolás. Bár ez a szó mást jelent nekünk, nőknek és mást a férfiaknak. Alig győztem követni a barátomat, amikor mindezeket felsorolta. Megbeszélték az öcsémmel, hogy ki hol szerzi be a szükséges ápoló szereket és kellékeket; kiderült, hogy az öcsém az autósboltra esküszik, ezzel szemben a barátom mindig az interneten rendeli meg ezeket. Miket tudok meg ennyi év után. Aztán mindig megjegyzi, hogy lassan már nálunk lakik a csomagkiszállító futár, annyi mindent rendelek az internetről. Most kiderült, hogy ő is szokott ám így vásárolgatni.

Hogy kerülnek a menyétek az autókhoz?

Alaposan kiveséztek még egy témakört, mégpedig a menyét elleni védekezést. Elsőre mulattatott, hogy ennyire odáig vannak azoktól az aranyos kis szőrmók állatoktól, de a barátom szigorúan rám szólt, hogy ne mosolyogjak a menyéteken, ha tudnám mennyi bosszúságot okoznak nekik… Nem igazán értettem, mert egy menyét nagyjából akkora, mint egy macska, milyen kárt tud okozni egy autóban? A barátom tekintete elsötétült a macskák említésére, ugyanis még tavaly annyira összekarmolta a szomszéd macskája a motorháztetőt az autóján, hogy újra kellett fényeztetnie. Kiderült, hogy a menyétek bemásznak a motortérbe és szétrágják a vezetékeket, ezért nem szokták őket annyira szeretni az autótulajdonosok. Én erről még nem hallottam, ma is tanultam valami újat. A menyétek elleni védekezés sokrétű, mint megtudtam; sokan a népi módszerekre esküsznek, például a levágott hajfürtre, ami elriasztja a menyétet (nem tudom elképzelni, hogy ez tényleg működik), a kirakott vizespalackokra vagy az emberi vizeletre. Hát nem tudom, egyik megoldás sem győzött meg, de az öcsémet sem, mert vett a kedvenc autósboltjában egy menyét elleni spray-t. Most pedig kíváncsian várják, hogy beválik-e a csodaszer, mert akkor a párom is beszerez egyet. Én nem tudom, mit tesznek abba a spray-be, hogy elriasztja a menyétet, de lehet, hogy jobb is nem tudni. Mondjuk inkább ilyen spray-t vegyen a barátom, mint éjszaka titokban levágja a hajamat és azt szórja a kocsi köré.

Közösen bevásároltunk autókozmetikai termékekből

Még jó, hogy nem lakunk olyan messze a teaháztól, mert ki tudja, meddig kellett volna még hallgatnom az autóápolás csínját-bínját, de azért otthon sem lélegezhettem fel. A barátom elkezdte megnézegetni az interneten a termékeket, amiket az öcsém ajánlott neki az autóápoláshoz és nagyjából két percenként odahívott a számítógéphez, hogy mit gondolok a bőrápolóról vagy a viaszról. Hiába mondtam neki, hogy nekem a bőrápolásról a kedvenc arckrémem, a viaszról pedig a gyertyaöntés jut eszembe, a barátom elengedte a füle mellett és továbbra is kíváncsi volt a véleményemre. Okosabbnak láttam odaülni mellé és türelmesen végig tanulmányozni egy webshop teljes kínálatát. Annyit hezitált egy-egy termék kosárba rakásán, hogy ennyit én nem gondolkozom a drogériában, amikor a tökéletes rúzst keresem. Amikor egy kisebb vagyonért cserébe minden szükséges dolgot beszerzett, megkönnyebbülten mentem el zuhanyozni, de mire visszaértem a fürdőszobából, a barátom már apukámmal beszélt telefonon.

autóápolás

Még mindig azok a galád menyétek

Először megijedtem, hogy történt valami a szüleimmel, de mint kiderült, csak a menyétkérdést vitatták meg; a barátom kikérte apukám véleményét is a menyétriasztó spray-ről, hátha van már valamilyen tapasztalata vele. Nem nyert, apukám évek óta a mogorva tekintetű macskájukat használja a menyétek elleni védekezés titkos fegyverének, ugyanis a menyétek nem mennek oda, ahol érzik a macska szagát. Cserébe viszont össze-vissza van mászkálva és helyenként karmolva a kocsi, mert a lusta macska előszeretettel napozik a motorháztetőn és a tetőn. Őszintén nem tudom, melyik jobb. Illetve de, mert allergiás vagyok a macskaszőrre, úgyhogy inkább a menyéteket választanám.

A csillogó-villogó végeredmény

Ez a nap az autóápolás jegyében telt el. Komolyan, annyit beszéltek róla a fiúk, hogy már kezdtem félni, hogy álmomban kocsit fogok mosni vagy a menyéteket kergetem a kocsi körül. Ez szerencsére nem történt meg, viszont néhány nap elteltével megérkezett az (értelmetlenül drága) autóápoló csomag, amit a barátom rendelt meg hihetetlen körültekintéssel. Úgyhogy indulhatott a karbantartás-ápolás, egész hétvégén alig láttam a barátomat. Jószerivel csak enni és aludni jött be a házba, amúgy egész nap a garázsban volt. Hétfő reggel nagy büszkén megmutatta a kocsit, hogy ugye, milyen szép lett? Szebb, mint újkorában. Nem akartam lelombozni, hogy én semmilyen változást nem látok rajta, úgyhogy inkább ráhagytam. Amúgy tényleg szépen csillogott a napsütésben a kocsi, de mást tényleg nem vettem észre rajta. A menyéteket már meg sem mertem kérdezni.