Egy teaboltnak sem ártanak a nagy teherbírású polcok

Bármilyen árucikkel kereskedik is valaki, raktárat, készletet mindenképpen tartania kel belőle, hogy folyamatos lehessen az ellátás. Persze ez magától az árutól függ, hogy mekkora helyet igényel a tárolása, mert amíg mondjuk egy háztartási gépekkel, vagy nyersanyagokkal foglalkozó vállalat pihenő készlete sokkal nagyobb helyet igényel, mint mondjuk egy mikrochipekkel foglalkozó cégé, az elvek azonban változatlanok: egy olyan épület vagy helyiség, ahol egy helyen lehet tartani az éppen nem az üzletekben található árut, és ahonnan mindig lehet utánpótlást vinni. Egy kedves ismerősöm például teával kereskedik, és mellette még egy ilyen üzlete is van. A felesége kínai, szóval megvannak a maga kapcsolatai, viszont azt sose gondoltam volna, hogy az ő árujának a tárolására is Nagy teherbírású polc szükséges. Mindemellett még klimatizált és páramentesített raktárat is fenn kell tartania, szóval nem egyszerű.

A közvélekedéssel ellentétben a tea nem papírfilterben nő, hanem cserjéken, igen nagy tengerszint feletti magasságon. Ezért terjedhetett el Indiában és Ázsia más részein is, valamint az angolok ezért tudták sikeresen elterjeszteni például Kenyában és a magasabban fekvő afrikai területeken. Ezt is ettől az ismerősömtől tudtam meg, ugyanis nagyon mélyen beleásta magát a tea történelmébe és tudományába, szerintem egyetemi szemináriumot is tudna róla tartani. Viszont amit mi látunk, hogy a boltokban szép, díszes tárolókban vagy kimérve, dobozokban van ez az ősi növény, csak a jéghegy csúcsa. A forrástól, az exportőrtől óriási, nehéz zsákokban és dobozokban érkezik, raklaposítva, hogy könnyebb legyen tárolni ész szállítani. Szóval egyáltalán nem indokolt, hogy a nagykereskedés Nagy teherbírású polc igénye megegyezik mindenféle más kereskedelmi igénnyel. Tény, hogy jóval kényesebb az áru, de attól még ugyanúgy helyet kell neki biztosítani. Ehhez kellettek neki az új polcok.

Ha egy egyszerű, hagyományos polcra akarnád kipakolni azt a töméntelen mennyiségű teát, akkor biztosan leszakadna, ezt nyugodtan állíthatom. Egyszer voltam ott látogatóban és megpróbáltam megemelni pár ilyen zsákot, mondván csak száraz, sodort tea van benne. Hát, mondanom se kell, felsültem. Egyet még meg lehet tartani, de ötöt már nem biztos, ahhoz nagyon erősnek kell lenni. És ezekből van ott raklapszám, amiket folyamatosan mozgatni kell, hozni-vinni, kamionra rakodni, és indítani tovább ás országokba. Egy ilyen raktár nem lehet felkészületlen, a Nagy teherbírású polc elengedhetetlen kelléke. Csakhogy volt egy gondja az ismerősömnek: annak idején, amikor megnyitotta az üzletét, nem volt túlságosan előrelátó, nem gondolt a jövőre. Vagy ha gondolt is, akkor is könnyelmű volt, ugyanis használtan szerezte be a polcait, amik már közel sem bírnak annyit, mint kellene. Arról nem is beszélve, hogy a különböző engedélyek megtartásához ez is elengedhetetlen, nem lehet csak úgy, a földön tárolni az árut. Szóval bajban volt, mert figyelmeztetést kapott a hatóságtól, hogy viszonylag rövid időn belül cserélje le a régi polcait, mert baleset-veszélyesek lehetnek. De fogalma sem volt, hogy honnan rendeljen, kihez forduljon az ügyben.

Mivel nem vagyok egy barátságtalan típus, így szeretek segíteni az embereken. Legyen szó akár egy közeli barátról vagy csak egy távoli, közvetett ismerősről, ha valaki bajban van, én képzeletben már szét is húztam az ingem, hogy láthatóvá váljon alatta a szuperhős-jelmez. Ha pedig régi, kedves családi ismerősről van szó, akkor nem ismerek akadályokat! Mikor megtudtam, hogy ilyen jellegű gondokkal küzd, rögtön aktivizáltam az agyam analitikus részét, és nekiálltam kutatni a kínálatok, weboldalak között. Igyekeztem aszerint keresgélni, hogy melyik kereskedés által kínált raktári polcrendszer tudja a legtöbbet a legelfogadhatóbb árfekvésben, és hol vannak plusz szolgáltatások is mellé. Nem volt egyszerű dolgom, mivel rengetegen foglalkoznak rossz minőségű vagy épp használt raktári polcrendszerekkel, viszont az egy kicsit sem jelentett volna előrelépést a barátom szempontjából. Használt után használt? na azt már nem! Valami olyat kerestem, amivel akár évtizedekig is ellehet, és ami rendelkezik a megfelelő engedélyekkel és tanúsítványokkal, nehogy véletlenül bajba keveredjen, pláne nem emiatt. Így akadtam rá arra a raktrátechnikai vállalatra, amit végül a figyelmébe ajánlottam.

A kínálatukban csupa kiváló minőségű, olasz import raktári polcrendszer szerepel, melyeket a Metalsistem gyárt, és amiket kizárólag ez a cég forgalmaz idehaza. Az külön imponáló volt, hogy mindenféle tanúsítással és egyébbel rendelkeznek a vadonatúj termékek, de még a karbantartást, ellenőrzést is elvégzik, ha szükséges. Az pedig, hogy ezeket az olasz polcrendszereket földrengésekre is tesztelik, már csak hab volt a tortán. Nekem ebből az jött le, hogy egy sokkal szigorúbb szabályrendszernek is megfelelnek, amit az ottani hatóságok szabályoznak, így az ittenieknek aztán végképp semmi bajuk nem lehet vele. Ez a cég elvégzi a helyszíni felmérést, a tervezést, sőt, még az építést is, ha úgy van. Vagyis az ismerősömnek csak egy ideiglenes raktárat kell találnia, amíg a munkálatok folynak, utána hosszú-hosszú ideig nem lenne gondja a Nagy teherbírású polcokkal. El is küldtem neki azonnal, amit találtam, nehogy véletlenül feledésbe merüljön, aztán már csak azt a hírt kapom majd, hogy be kellett zárnia, mert kifutott az időből. Fel is hívtam utána, hogy biztos legyek benne: megkapta az információt. Ettől kezdve már rajta múlt minden, többet nem tehettem.

Egy hónap is beletelt, mire kaptam valamiféle visszajelzést az egészről, az viszont nagyon pozitív volt! Felhívott a teakereskedő ismerősöm, hogy pár perccel korábban fejezte be a tárgyalást az általam javasolt céggel, és ennyire nagyon rég volt megelégedve bármiféle kivitelezővel. Végtelenül kedvesek, segítőkészek és szakszerűek voltak, mindenben a rendelkezésére álltak, amiben csak lehetséges. Voltak nála felmérni, és az árajánlatot el sem akarta hinni, amit végül kapott. Sokkal magasabb összegre számított azok alapján, amiket én elmeséltem neki, meg amiket olvasott, így akár azt is kijelenthetjük, hogy jutányos áron jutott hozzá az új, Nagy teherbírású polc rendszeréhez. Még úgy is, hogy vadonatújat szereltet be a raktárába. Mindemellett az engedélyek és tanúsítványok birtokában most már biztosra veszi, hogy senki, de tényleg, semmilyen hatóság nem köthet majd bele abba, hogyan üzemelteti a nagykereskedését. Igaz, hogy a neheze még előtte állt, hiszen most keresnie kellett egy ugyanolyan, állandó páratartalommal és klimatizálással rendelkező raktárat, ahol ideiglenesen elhelyezheti a jelentős mennyiségű készletét, emellett pedig le kell tárgyalnia a vásárlóival, főleg a nemzetköziekkel, hogy most egy kis ideig nem lesz képes kiszolgálni az igényeiket, de reméli, hogy megértőek lesznek. Még olyan si eszébe jutott, hogy a nagy hurcolkodás és építkezés előtt kedvezményes elővásárlási ajánlatot tesz nekik, de ez már természetesen az ő dolga. A lényeg, hogy elég rövid időn belül sikerült megtalálni a lehető legjobb megoldást a problémára, és bár nem szeretek büszkélkedni, de kicsit úgy érzem, hogy ez az én érdemem is.