A barátnőmnek sikeresen ajánlottam egy fogászatot

Pár évvel ezelőtt teljesen rászoktam a teára. Mármint a főzött, filteres teára. Korábban nagyon nem szerettem, akkor is nehezen gyűrtem le már egy bögrével is, amikor beteg voltam. Persze a bolti, palackos teát azt kifejezetten szerettem mindig is. Aztán nem is tudom, hogy mi történt, de ez megváltozott. Egyre gyakrabban csináltam teát a kis bögrémbe, és egyszer csak azt vettem észre, hogy hosszú percekig állok az üzletben a polc előtt, mert nem tudom eldönteni, hogy melyik teát vegyem meg. Bár még így is van, amit egyáltalán nem iszom meg, az pedig a zöldtea.

Általában a különlegesebbnek számító ízek közül szoktam választani. Annyiféle ízt és márkát kipróbáltam már, hogy bőven volt lehetőségem arra, hogy megtaláljam a kedvencemet. Ez pedig nem más, mint egy kékszőlős fekete tea. Annyira ráálltam az utóbbi időkben, hogy már a barátaimat is először inkább teával kínálom, mint kávéval.

A tea imádatom miatt elkezdtem felfedezni a kávézók tea kínálatait is. Bár tudom, hogy egy teázó erre alkalmasabb lenne, de így ha nem találok jó teát, akkor legalább egy jó kávéval valamennyire kárpótolhatom magam. Egy ilyen alkalommal ültem be egyedül egy – végül – kávéra, amikor is csörgött a telefonom, az egyik barátnőm Eszter volt az. A következőt mondta: „figyi, jól emlékszem, hogy te tudod milyen egy gyokerkezeles?” – fogalmam sincs, hogy mi okból, de tényleg így mondta, sok idő kellett, míg kinevettem magam.

Persze tudtam neki pár dolgot mondani, mert valóban volt részem már „gyokerkezelesben”, sajnos kétszer is. De nem csak az egyéni tapasztalataimról számoltam be, mert általában a saját tapasztalataimat mindig párhuzamba helyezem azzal, amiket olvastam adott dologról. Így volt ez most is. Úgyhogy fel is kerestem azt a fogászati honlapot, amit nem olyan régen fedeztem fel. Sok hasznos információ van rajta egyébként.

Az első, amit olvastam, hogy akkor van szükséges gyökérkezelésre, amikor a fog már nagy mértékben károsodott. Ez kétféle módon fordulhat elő: az egyik, ami nálam is volt, egyszer csak letört egy jó nagy darab az egyik fogamból, és utána kezdett el kegyetlenül fájni, valószínűleg lyukas volt és elgyengült, a másik lehetőség, amikor alulról indul be a gyulladási folyamat.

A kezelésem üteme viszont teljesen megegyezett a honlapon leírt, szakszerű magyarázattal – mondjuk még szép -. Szóval elmondtam Eszternek, hogy ami biztos az az, hogy ez több alkalmas történet. Az első alkalommal, feltárják a fogat, a foggyökeret és kitisztítják azt. Általában nem is zárják le, ideiglenesen sem, hogy minden, ami ott van, ki tudjon ürülni. Ezt már én teszem hozzá, hogy én például egy kis steril vattát helyeztem a fogamba étkezések idejére, hogy minél jobban védjem a nyitott fogamat.

Maga a gyökérkezelés valójában azt jelenti, hogy tényleg mindent eltávolítanak, az idegeket is. Ezt egy menetes, vékony tűszerű eszközzel teszik meg. Megfelelő érzéstelenítés és gyulladásmentes állapot esetében ez egyáltalán nem fájdalmas, annak ellenére, hogy rettenetesen hangzik. Emlékszem, nekem megmutatták tükör segítségével, hogy hogyan néz ki egy teljesen kitisztított fog: hát, egy csészéhez tudnám legjobban hasonlítani: vékony szélek, és középen egy nagy üres semmi, egy üreg. Kicsit ijesztő látvány is volt egyébként, meg hát, nem valami szép. Persze a gyökérbe nem láttam le, de láthatóvá váltak a gyökércsatornák „bejáratai”.

Ezt követően – ahogy a szuper informatív oldalon is olvasható – gyógyszeres tömést adnak, hiszen a gyulladás eléggé mélyen és viszonylag zárt térben van jelen, ki tudja mióta. Ha pedig minden rendben van, akkor következhet a végleges tömés.

És, új információt is megtudtam egyébként: azt, hogy mit is helyeznek pontosan a gyökércsatornákba. Mert hát, ki kell tömni valamivel. A bejegyzés szerint ezek valójában gumiszerű anyagok. Ennyi. Szerencsére nagyon kis kedvesen néznek ki: rózsaszín, vékony kis pálcikaszerű valamik. A kezelésnek ez a szakasza, már abszolút fájdalommentes, érzéstelenítés nélkül is, hiszen már gyakorlatilag nincsen semmi a kezelt fogban, ami miatt fájdalmas lehetne. Persze a vége még nem ez, hanem a végleges tömés. Sajnos, ha nagyon rossz állapotban volt a fog, akkor javasolhatják korona felhelyezését.

A honlap nem csak új információkkal gazdagított, de meg is erősítette azt, amit tudtam: a gyökérkezelt fog, nem él. Emiatt idővel sajnos előfordulhat, hogy széttörik. Ezért érdemes annyira vigyázni rá, amennyire csak lehetséges.

Mivel ennek a fogászati magánrendelő honlapjának a segítségével a tapasztalataimat ki tudtam egészíteni szakszerű magyarázatokkal, konkrétan egy hajszál választotta el Esztert attól, hogy velem csináltassa meg a fogát. De inkább nem vállaltam el, úgyhogy ajánlottam neki ezt a II. kerületi magánrendelőt.