Teaházunk nyílt, féltjük új kicsünket

Édesanyám új vállalkozásba kezdett: teaházat készített rég nem használt külön álló garázsunkból. Nagyon jó ötletei voltak a garázs átépítésére, és sikerült is jól megvalósítanunk, szerencsére elég sikeresen is meghirdettük megnyitásunkat, a megnyitón kisebb tömeg gyűlt össze, és azóta is elég szép a forgalmunk.

Az egyedüli, ami hiányzik, az a biztosítás volt. Ezt eddig még nem sikerült elintéznünk, hiszen mindent ketten csináltunk, és iszonyat sok munka van egy új vállalkozás elindítása körül! Az ember nem is gondolná! Engedélyek, ide fizetés, oda fizetés stb. És biztosítás!

Anya megkért, hogy nézzem meg jelenlegi lakásbiztosításunk tartalmát, kíváncsi volt, mit és hogyan kell rajta módosítanunk, mert abban szinte biztos volt, hogy nem szükséges teljesen új biztosítást kötni, hanem elég a meglévőn módosítani. Én így is tettem, előkotortam az egyik fiók legaljáról a mappát, amiben megtaláltam a lakásbiztosításunkat. De mielőtt annak álltam volna neki, hogy elolvassam, rákerestem interneten is a témára, ekkor találtam rá a belinkelt oldalra.

Ott is azt találtam, hogy valószínű elég lesz a módosítás, a kiegészítés.

Amikor elolvastam a lakásbiztosítás tartalmát, amit a kezemben tartottam, rájöttem, mindenképpen módosítanunk kell rajta, hiszen sok minden változott mióta édesanyám megkötötte a lakásbiztosítását. Azóta biztos, hogy változott a lakás újjáépítésének a költsége (ami az egyik alap tétele a biztosítás összegének megállapításához), azóta beszereztünk néhány olyan ingóságot, aminek nagyobb az értéke, ráadásul, ami mindennél fontosabb, megszületett a lányom, ami miatt mindenképpen meg kell újítanunk a biztosítást! Ezek mind nem voltak benne a jelenlegi lakásbiztosítás tartalmában, ezért újra az internethez és a talált oldalhoz fordultam.

Anyának elárultam a fejleményeket, azt kérte, nézzem meg, hogy lehet-e, van-e lehetőségünk arra, hogy biztosítót váltsunk, ha már úgyis módosítunk. Hát így tettem, és azt láttam az oldalon, hogy ha év lejárta előtt 3 nappal benyújtjuk a felmondó nyilatkozatot, és online megkötjük a Pannon-Safe-nél az új biztosítást, akkor ők elintézik, hogy a régi lakásbiztosítás megszűnjön. Megnéztem, kikkel dolgozik együtt a cég, felsoroltam anyának a nagyobb neveket: Allianz, Groupama, Generali és Aegon. Ő végül az első mellett döntött.

Tehát először is az a dolgunk, gondolkoztam, hogy benyújtjuk a felmondó nyilatkozatot, erről is találtam egy-két infót az oldalon: enne a nyilatkozatnak tartalmaznia kell a nevet, címet, születési helyet és időt, a szerződés- vagy kötvényszámot és a biztosító nevét, ahol szeretnénk felmondani a biztosítást. Ezt meg is írtam, ki is töltöttem, és el is küldtem a leírt címre. Kértem visszaigazolást a nyilatkozat, kérelem elfogadásáról, ahogy az oldal ajánlotta.

Ezek után kezdtem el azon gondolkodni, hogy milyen kiegészítő biztosítás legyen az új lakásbiztosítás tartalmában. Mindenképpen igyekeztem a legmegfelelőbb kiegészítő biztosítást választani. Azt láttam, hogy itt is határozatlan időre kötjük a biztosítást.

A legfontosabb, hogy jól számítsuk ki a biztosítás értékét, hiszen, ha ez nem történik meg, alulbiztosítás fog fennállni, és ha ne adj isten, történne valami mind a lakással, mind a vállalkozással, vagy bármelyik ingósággal, a biztosító csak részlegesen állná a károkat. Fontos tudni, olvastam, hogy a biztosító mindig a tényleges kárt fizeti ki a biztosítási összegig maximálisan, amit az újjáépítései vagy újra beszerzési érték és a javíttatás költségének figyelembe vételével határoznak meg.

Tehát kiderült, hogy kell külön kiegészítés a háziállatra, a gyerekre, az új ingóságokra, arra, hogy beépíttetünk egy kályhát, és kell külön arra, amire eredetileg akartunk biztosítást kötni: a melléképületre, azaz a teaházként funkcionáló garázsra. Ráadásul, mivel nem lakás és nem csupán egy melléképület, vállalkozási kiegészítést is kell hozzá írni a lakásbiztosítás tartalmába.

Úgy értelmeztem, hogy attól függetlenül, hogy most adtam be a felmondó nyilatkozatot, megköthetem online az újat, ezért így is tettem. Azt is láttam ezen az oldalon, a Pannon-Safe-nél, hogy ha online kötöm meg a biztosítást, az ajánlatkészítést követő nap 0. órájától él az, de a biztosítási események kapcsán várakozási időre kell számítani, ami esetenként lehet akár fél év is. Ezt kissé sokalltam, de utána néztem, mindenhol így megy ez, ezért csak reménykedni tudunk, hogy addig ne történjen semmi káreset.

Anyát azért megkérdeztem, mielőtt véglegesítettem volna a lakásbiztosítást, de tetszett neki a dolog, pláne, hogy ennyi mindenre kell kiegészítést kérnünk, és hogy online is el lehet intézni, ami nyilván gyorsabb és egyszerűbb.

Megkötöttem az új lakásbiztosítást az Allianznál, és azóta is élvezzük a teaházzal járó minden pozitívumot: a kedves emberek társaságát, a jó beszélgetéseket, a finom illatokat és ízeket és nyilván a befolyó bevételt is.