Napelem rendszer árak egy pohár gőzölgő tea felett

A következő pár hétben azt hiszem nem kell teaházba mennem. Olyan különleges teafű keveréket kaptam az egyik barátnőmtől születésnapomra, amilyet még sosem szimatoltam korábban. Egy teaházban dolgozik, ahol a világ legkülönlegesebb teát forgalmazzák és szolgálják fel és onnan elhozta nekem a kedvenc keverékét. Hogy pontosan milyen növényekből és gyógynövényekből tevődik össze nem tudom, de az illata egyszerűen csodálatos. Nagyon kevés olyan teát kóstoltam eddig, aminek az illata után maga az íze is rabul ejtett, eddig inkább a vagy-vagy volt a jellemző. De ez most valami fenséges, szóval ha majd el is fogy, biztosan szerzek belőle magam is utánpótlást, mert egyszerűen isteni finom. Arról nem is beszélve, hogy egészségesebb, mintha állandóan kávéznék.

Lefőztem magamnak egy bögre csodát és leültem a gép elé napelemes rendszereket nézegetni. Az a helyzet, hogy így, hogy idén nem jött össze semmilyen nyaralás, kiruccanás, repülés vagy bármi a vírushelyzet miatt, kicsivel több pénz maradt a családi kasszában. Ezt a kicsivel többet meg valami olyan fejlesztésre szeretném fordítani, ami a házban vagy a ház körül van, ezért adja magát a napelem.

A napelem rendszer ár tekintetében nem könnyű dió, de azért már korántsem ott tartunk, mint 10-15 évvel ezelőtt. Sokkal inkább csak a sztereotípiák élnek még az emberek fejében és ezért nem kezdenek el tömegesen napelemes rendszereket telepíteni még mindig. Pedig már nem az van, hogy egy kisebb vagyont, vagy mondjuk egy autó árát kell rákölteni egy ilyen fejlesztésre. Nyilván mérettől, márkától és kivitelezőtől függően, de azért már 1-2 millió forint környékén simán lehet a házunkra tetetni olyan rendszereket, amik vagy teljes egészében megtermelik az ingatlan villamosenergiáját, vagy nagyon-nagy részben kiváltják a hagyományos, hálózati energiafogyasztást.

Persze konkrét, a házhoz és a család fogyasztási szokásaihoz passzoló árajánlat nélkül csak saccolni lehet a korábbi tapasztalatokból és az eszközök beszerzési árából, na meg a kivitelezők munkadíjából, de szerencsére ebből azért tesznek közzé az interneten. Például több konkrét táblázatot találtam a napelem rendszer árakról a napelemrendszer.info oldalon. Ha mondjuk a saját háztartásunk éves energiafogyasztását veszem alapul, akkor egy jó becsléssel egy 4 kW-os napelemes rendszer telepítése bőven elég lenne.

Egy 4 kW-os napelemes rendszer bruttó ára valahol másfél millió forintnál kezdődik és persze berendezésektől és a helyi adottságoktól függően nagyjából 2 millió forintnál meg is áll. Ebben minden tartozék benne van, ami ahhoz szükséges, hogy a napenergiából a háztartásban is felhasználható villamos energia legyen. Tételesen felsorolva például a korábban említett honlap szerint a bruttó 1 555 000 forint az alábbi berendezéseket foglalja magában:

 • 1 fázisú, 4 kWp teljesítményű Sharp napelem rendszer, SMA inverterrel, ami a következőket jelenti:
  • egyfázisú csatlakozás
  • 12 db Sharp NUJC 330 monokristályos félcellás napelem modul
  • SMA SB 4.0-1AV–40 inverter
  • IBC Solar gyártmányú kábelezés UV védelemmel
  • saválló acél tartószerkezet.

Természetesen minden esetben fontos tényező a ház tetőszerkezetének jellege és állapota, mert abban a pillanatban, hogy ahhoz is hozzá kell nyúlni valamilyen formában, ez az imént emlegetett másfél millió bizony jelentősen megugorhat. De ettől függetlenül mindenképpen hasznos információ volt ez is a napelemes rendszerek áráról, még megnézek pár lehetőséget, aztán azt hiszem, elindítom az egész megrendelési procedúrát.